SİZE ÖZEL İNDİRİM
Konuşturan Kitap Yaz Sil Serisi
₺349,00
₺199,00

Çocuklarda Konuşma ve Dil Sorunları: Nasıl Yardım Edebilirsiniz ?

Çocuklarda Konuşma ve Dil Sorunları: Nasıl Yardım Edebilirsiniz ?

Çocuğum anlıyor ama konuşamıyor, çocuğum büyüyor ama konuşamıyor gibi şikayetleriniz; çocuklarda ifade edici dil gecikmesi nedir, konuşma gecikmesi nedir, gecikmiş dil ve konuşma nedir, gelişimsel dil bozuklukları nelerdir ve evde yapılacak konuşma terapisi nası olmalıdır? gibi sorularınız varsa lütfen yazımızı sonuna kadar okuyun.

Dil gecikmesi, bir tür iletişim bozukluğudur. Çocuğunuz, yaşına uygun dil gelişimi kilometre taşlarını karşılamıyorsa, dil gecikmesi yaşayabilir. Dil yetenekleri çoğu çocuğunkinden daha yavaş gelişiyor olabilir. Kendilerini ifade etmekte veya başkalarını anlamakta zorlanabilirler. Gecikmeleri işitme, konuşma ve bilişsel bozuklukların bir kombinasyonunu içerebilir.

Dil gecikmeleri oldukça yaygındır.  konuşma gecikmesi veya dil gelişimi okul öncesi çağındaki çocukların yüzde 5 ila 10’unda görülür.

Dil gecikmesi ve türleri:

Bir dil gecikmesi alıcı dilde problem yani çocuğun konuşulanları anlamaması, ifade edici dilde problem, yani çocuğun konuşulanları anlayıp karşılık verememesi veya her ikisinin bir birleşimi olabilir. Çocuğunuz dili anlamakta zorluk çektiğinde alıcı dil eksikliği oluşur. İfade edici dil bozukluğu, çocuğunuz sözlü olarak iletişim kurmakta güçlük çektiğinde ortaya çıkar.

 

Belirtiler

Çocuğunuzun dil gecikmesi varsa, yaşıyla uygun konuşma becerilerini ortaya koyamaz.

Dil gecikmesinin yaygın belirtileri şunlardır:

  • 15 aylıkken gevezelik etmemek
  • 2 yaşına kadar konuşmamak
  • 3 yaşına kadar kısa cümlelerle konuşamama
  • talimatları takip etmekte zorluk
  • zayıf telaffuz
  • kelimeleri cümle içinde bir araya getirmede zorluk
  • kelimeleri cümleden çıkarmak

Çocuklarda dil gecikmesinin nedenleri:

Çocuklarda dil gecikmelerinin birçok olası nedeni vardır. Bazı durumlarda, dil gecikmesine birden fazla faktör katkıda bulunur. Bazı yaygın nedenler şunları içerir:

  • İşitme: Çocuklar çevrelerinde konuşulanları duyamıyorlarsa iletişim kurmayı öğrenmek zor olabilir.
  • Otizm: Otizmli tüm çocuklar olmasa da hepsinde dil gecikmesi rgörülme olasılığı yüksektir. Bu durum,  sıklıkla iletişimi etkiler.
  • Zihinsel engellilik: Çeşitli zihinsel engeller dil gecikmelerine neden olabilir. Örneğin, disleksi ve diğer öğrenme güçlükleri bazı durumlarda dilde gecikmelere yol açar.
  • Psikososyal sorun: Çocukla doğduğu andan itibaren hiçbir şekilde konuşulmaması, doğru düzgün bir iletişimin kurulmaması ciddi sorunlara yol açar. Bunlar da dil gecikmelerine neden olabilir.

 

Dil gelişimini güçlendirmek için ipuçları

Tüm dil gecikmelerini önlemek mümkün olmayabilir. İşitme bozuklukları ve öğrenme güçlükleri her zaman önlenebilir olmayabilir. Çocuğunuzda dil gelişimini teşvik etmek için şu ipuçlarını izleyin:

  • Çocuğunuzla doğduğu andan itibaren konuşun.
  • Çocuğunuzun bebekken gevezeliklerine yanıt verin.
  • Bebekken bile çocuğunuza şarkı söyleyin.
  • Çocuğunuza yüksek sesle okuyun.
  • Çocuğunuzun sorularını yanıtlayın.

Çocuklarda konuşma gecikmesi ve dil geriliğinin önüne geçmek için Yükselen Zekâ Yayınlarının Cırtcırtlı Etkinlik kitapları ile 2-4 Yaş Zekâ ve Dikkat Geliştirme setini tavsiye ederiz.

 

 

Etiketler: Çocuklarda konuşma ve dil sorunları, erken yaşlardan itibaren fark edilmesi gereken önemli bir konudur. Konuşma gecikmesi, artikülasyon bozukluğu, kekemelik ve dil gelişiminde gerilik gibi problemler, çocukların iletişim becerilerini ve sosyal gelişimlerini etkileyebilir. Bu tür durumlarda, erken teşhis ve uygun bir dil ve konuşma terapisi süreci büyük önem taşır. Çocukların dil gelişimini desteklemek için evde uygulayabileceğiniz basit aktiviteler, konuşma terapisti önerileri ve erken müdahale yöntemleri ile çocuğunuzun iletişim becerilerini geliştirebilirsiniz. Çocuğunuzda konuşma ve dil sorunları olduğunu düşünüyorsanız, profesyonel bir uzmana başvurarak bu süreçte doğru adımları atabilirsiniz.
Aralık 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR